Wszystkie naczynia ustawione na smukłych nóżkach (imbryk i mlecznik na trzech, cukiernica na czterech)zakończonych dołem lwimi łapami, a górą, przylegającymi do brzuśca, wydłużonymi liśćmi akantu. a)Imbryk o brzuścu owoidalnym, wydłużonym i wysokiej szyi, przewężonej w środku i rozszerzającej się kugórze i dołowi. Brzusiec oddzielony od szyi wąskim fryzem z liści laurowych. Dziobek wysmukły, esowatowygięty, zakończony głową konia. Ucho kabłąkowato wygięte, mahoniowe. Pokrywka wysklepiona,obwiedziona na brzegu analogicznym do brzuśca fryzem, zaopatrzona w uchwyt w formie karczocha . b)Mlecznik o takim jak imbryk kształcie brzuśca i mahoniowego ucha. Szyja zakończona obwiedzionąpółwałkiem krawędzią z szerokim, esowato wyprofilowanym wylewem. c) Cukiernica o krótszym, bardziejpękatym brzuścu i krótkiej szyi. Do górnej części brzuśca przytwierdzone, ukośnie ustawione dwienieruchome antabki. Pokrywka i elementy dekoracyjne analogiczne do imbryka. Znaki: 1)znak imienny -inicjały E. D. T. w rombowym polu - nierozpoznany; 2) cecha eksportowa wprowadzona w 1879 r. zgodłem - głową Merkurego w lewym profilu i cyfrowym oznaczeniem próby 1, w sześcioboku; 3)cechaeksportowa wprowadzona w 1887 r, z wyobrażeniem głowy zająca w prostokącie o ściętych narożachKomplet do kawy - imbryk, mlecznik, cukiernica
Download Image