Konkurs na najlepsze regionalne i lokalne przysmaki na Zamku w Janowcu! 26 czerwca 2022 r.

  • Home
  • Aktualności _news
  • Konkurs na najlepsze regionalne i lokalne przysmaki na Zamku w Janowcu! 26 czerwca 2022 r.
15 cze

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego organizuje Wojewódzki Finał XXI Edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.

Finał Wojewódzki Konkursu odbędzie się 26 czerwca 2022 roku w Janowcu, na terenie Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, Oddział Zamek w Janowcu.

Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w lokalnej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami, według tych samych receptur, a także dań i potraw regionalnych przyrządzanych według tradycyjnych receptur, z wykorzystaniem lokalnych, tradycyjnych surowców.

Ogólnopolski Konkurs odbywa się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw. Organizatorem centralnym Konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie oraz Oddziały Izby.

Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach:

  1. Konkurs na najlepszy regionalny produkt żywnościowy;

  2. Konkurs na najlepszą potrawę regionalną.

W każdej kategorii przyznawane są odrębne nagrody fundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie. Ponadto wręczane zostaną dodatkowe Nagrody Specjalne: za najbardziej oryginalny produkt przedstawiony w konkursie oraz za najsmaczniejszy produkt przedstawiony w konkursie.

Konkurs przebiega dwuetapowo:

W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody „PERŁA 2022”. Wielki Finał odbywa się na Targach Polagra w Poznaniu. Połączony jest z prezentacją laureatów i regionów w Pawilonie Produktu Regionalnego.
W trakcie Wielkiego Finału wręczona zostaje także honorowa nagroda „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawana osobom najbardziej zasłużonym dla promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych.

Serdecznie zapraszamy na to wydarzenie! 😉

Z pewnością BĘDZIE SMACZNIE! 😊

Logo

Muzeum Nadwiślańskie

Odkryj przeszłość dla przyszłości Naszą misją jest rozpoznać, ochronić i pokazać unikalne dziedzictwo kultury i sztuki, wpisane w przyrodę i historię Kazimierza Dolnego i jego okolic; przekonać, że ich różnorodność inspiruje twórczą postawę wobec rzeczywistości, pozwala znaleźć w niej przyjazne miejsce oraz zrozumieć własną tożsamość.


Kontakt

  • ul. Rynek 19 24-120 Kazimierz Dolny
  • tel. 81 881 02 88
  • sekretariat@mnkd.pl
  • SEZON ZIMOWY WINTER SEASON 1 października – 31 marca 1st October – 31st March środa – poniedziałek 09:00-16:00, czwartek – wtorek 09:00-15:00. SEZON LETNI SUMMER SEASON 1 kwietnia – 30 września 1st April – 30 st September - codziennie / everyday 10:00-17:00
Translate »
Skip to content