Uszak bzowy / Z kazimierskiego zielnika

06 mar

Grzybobranie kojarzy się nam głównie z jesienią i latem. Są jednak w naszym kraju grzyby, których owocniki możemy zbierać nawet zimą. Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae), bo o nim mowa, owocnikuje przez cały rok. Wyrasta na starych, obumierających krzewach i drzewach, najczęściej na bzie czarnym, ale spotkać go również możemy na innych drzewach liściastych. Nazwa tego grzyba wiąże się z wyglądem owocnika, który przypomina małżowinę uszną. Jest on gładki, chrząstkowaty, miseczkowaty i nieregularnie pofałdowany w kolorze ciemnego brązu przez jasny brąz do szarego. Górna powierzchnia grzyba jest delikatnie zamszowa. Można spotkać się też z takimi nazwami jak ucho bzowe oraz ucho judaszowe. Przekaz podaje, że ta ostatnia związana jest ze śmiercią Judasza, który powiesił się na gałęzi dzikiego bzu. 

 

Ucho bzowe jest grzybem jadalnym i dopuszczonym do obrotu handlowego w Polsce. W naszej kuchni nie cieszy się dużą popularnością i zainteresowaniem. Jego owocniki nie posiadają żadnych walorów smakowych ani zapachowych. Czasami bywa dodawany do potraw i sałatek orientalnych. Natomiast, w Chinach i Japonii ucho bzowe jest cenionym składnikiem niezliczonej ilości dań. W krajach tych jest masowo uprawiane i nosi nazwę Mu lub Mun.

 


 

 

Grzyby te odgrywały i nadal odgrywają ważną rolę w medycynie Dalekiego Wschodu. Pierwsze wzmianki poświęcone zastosowaniu preparatów z ucha bzowego pochodzą z Chin, z okresu III wieku p.n.e. W Europie, jego lecznicze właściwości znane były już XVII wieku, kiedy to wykonywano z niego okłady przy stanach zapalnych oczu i czyrakach na ciele. W wieku XIX podjęto próby wytwarzania z niego maści i kremów kosmetycznych. 

 


 

Obecnie preparatów z ucha bzowego używa się przy objawach przeziębienia, krwawieniach, bólach zębów oraz brzucha. Wpływają kojąco i odżywczo na włosy oraz cerę. Pomagają leczyć nadciśnienie, przeciwdziałają kruchości naczyń krwionośnych, a także wzmacniają wydolność serca oraz rozrzedzają krew, co przeciwdziała tworzeniu się zatorów. Substancje zawarte w tych grzybach pochłaniają wolne rodniki, wzmacniają psychikę oraz odporność.

Małgorzata Sosik, Katarzyna Izydorczyk
fot. Marzena Puzio

Więcej informacji na temat miejscowej flory znajdziecie w naszym terenowym przewodniku po Kazimierskim Parku Krajobrazowym, który dostępny jest w sklepiku Oddziału Przyrodniczego (ul. Puławska 54) oraz w sklepie muzealnym w Gmachu Głównym (Rynek 19). 

 

Logo

Muzeum Nadwiślańskie

Odkryj przeszłość dla przyszłości Naszą misją jest rozpoznać, ochronić i pokazać unikalne dziedzictwo kultury i sztuki, wpisane w przyrodę i historię Kazimierza Dolnego i jego okolic; przekonać, że ich różnorodność inspiruje twórczą postawę wobec rzeczywistości, pozwala znaleźć w niej przyjazne miejsce oraz zrozumieć własną tożsamość.


Kontakt

  • ul. Rynek 19 24-120 Kazimierz Dolny
  • tel. 81 881 02 88
  • sekretariat@mnkd.pl
  • SEZON ZIMOWY WINTER SEASON 1 października – 31 marca 1st October – 31st March środa – poniedziałek 09:00-16:00, czwartek – wtorek 09:00-15:00. SEZON LETNI SUMMER SEASON 1 kwietnia – 30 września 1st April – 30 st September - codziennie / everyday 10:00-17:00
Translate »
error: Dostęp zabroniony !!