Click to listen highlighted text!

Wojewódzki Finał XXII Edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” | fotorelacja

  • Home
  • Aktualności _news
  • Wojewódzki Finał XXII Edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” | fotorelacja
07 sie

„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”- wojewódzki finał konkursu za nami!
Raj dla smakoszy!
Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i wyróżnionym, a poniżej prezentujemy wyniki i nominacje:

Część gastronomiczna

I miejsce oraz nominacja do nagrody „Perła 2023” – Restauracja “Czarna Dama” w Janowcu za Tatara z baraniny oraz Gołąbki jagnięce; Czarna Dama – restauracja i apartamenty

II miejsce – KGW w Łobaczewie Małym za Zupę zalewajkę kresową oraz Krąpielniki nadziewane kurkami; Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego i Zespół Łobaczewianki

III miejsce – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach za Zupę ogórkową na żeberkach oraz bliny żytnie na zakwasie z zasmażką;

III miejsce – Restauracja „Maćkowa Chata” w Janowcu za Flaki z gąsek oraz żołądki z kaszą; Maćkowa Chata

Wyróżnienie –Zakład Gastronomiczny „Swańka Gotuje!” za Botwinkę oraz pierogi gryczane z serem i szczypiorem;

Wyróżnienie – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach za Zupę ogórkową na żeberkach oraz bliny żytnie na zakwasie z zasmażką.

Część produktów regionalnych

W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:

I nagroda – Marianna Płachta, Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem” za Golonkę pieczoną z Dworu Kossaków;

Podkategoria: produkty i przetwory z ryb:

I nagroda – Marta Stefaniuk, KGW w Łobaczewie Małym za Suma w zalewie octowej;

Podkategoria: produkty mleczne:

I nagroda – Małgorzata Murawska, Serowarnia „Wzgórze Serem Malowane” za Ser dojrzewający „Antałek”;

Podkategoria: miody:

I nagroda – Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego  w Pszczelej Woli za Miód gryczany;

Wyróżnienie:

Paulina Pietrusik, „Frykasy z Kodnia” za Ozorki wieprzowe;

Krzysztof Gałan za Miód wielokwiatowy z Krasnobrodzkiego Parku Krajobrazowego.

W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe:

I nagroda: Aleksandra Mazurkiewicz, Manufaktura Różana za Syrop z płatków dzikiej róży; Anna Wójcik za Konfiturę poziomkową.

Podkategoria: produkty zbożowe:

I nagroda: Jolanta Pecio Gospodarstwo Ekologiczne „Skarby Natury” z Zabłocia za Lędźwiana z Zabłocia;

Podkategoria: wyroby cukiernicze:

I nagroda: Jolanta Gawryluk, KGW w Łobaczewie Małym za Szczodraki;

Wyróżnienie:

Wioletta Michalska za Suszoną truskawkę

Marianna Płachta, Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem” za Konfiturę malinową

Paulina Pietrusik, „Frykasy z Kodnia” za Pokrzywę do zupy;

Henryk Szkuat za Chałkę z rodzynką i kruszonką

W kategorii: napoje regionalne:

Podkategoria: napoje bezalkoholowe

I nagroda –  Nowicka Urszula, Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska za Kompot wigilijny z suszonych owoców;

Podkategoria: napoje alkoholowe:

I nagroda –  Chmiele Nałęczowskie, Mirosław Sołyga, Browar Rodzinny za Jasne goryczkowe;

Wyróżnienie:

Krystyna Brzozowska za syrop z mięty;

W kategorii: inne produkty regionalne:

I nagroda: Paulina Pietrusik, „Frykasy z Kodnia” za Kiełbasę domową z kaszy jęczmiennej ze słoniną;

Wyróżnienie:

Jadwiga Prokopiuk  za Paprykę faszerowaną kapustą kiszoną.

Nominacje do nagrody „Perła 2023”

✨Frykas kodeński – pasztet wątróbkowy – Danuta i Paulina Pietrusik, „Frykasy z Kodnia”

✨Szczupak marynowany z Wieprza – Marianna Płachta, Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem”;

✨Lody śmietankowe z Ostrowa – Henryk Szkuat;

✨Mus owoców dzikiej róży z dodatkiem pigwowca – Aleksandra Mazurkiewicz, Manufaktura Różana;

✨Grzyby po wiejsku – Jolanta Gawryluk, KGW w Łobaczewie Małym;

✨Pełnoziarniste mąki z Zabłocia – Jolanta Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia Jolanta i Eligiusz Pecio;

Korowaj – KGW w Siemierzu;

✨ Kołacz z jagłami – Nowicka Urszula, Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska;

✨ Zestaw nalewek ziołowych – Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic.

Logo

Muzeum Nadwiślańskie

Odkryj przeszłość dla przyszłości Naszą misją jest rozpoznać, ochronić i pokazać unikalne dziedzictwo kultury i sztuki, wpisane w przyrodę i historię Kazimierza Dolnego i jego okolic; przekonać, że ich różnorodność inspiruje twórczą postawę wobec rzeczywistości, pozwala znaleźć w niej przyjazne miejsce oraz zrozumieć własną tożsamość.


Kontakt

  • ul. Rynek 19 24-120 Kazimierz Dolny
  • tel. 81 881 02 88
  • sekretariat@mnkd.pl
  • SEZON ZIMOWY WINTER SEASON 1 października – 31 marca 1st October – 31st March środa – poniedziałek 09:00-16:00, czwartek – wtorek 09:00-15:00. SEZON LETNI SUMMER SEASON 1 kwietnia – 30 września 1st April – 30 st September - codziennie / everyday 10:00-17:00
Translate »
Skip to content Click to listen highlighted text!