Stonkowate (Chrysomelidae), przez entomologów zwane po prostu „stonkami”, to dość duża rodzina chrząszczy.
W naszym kraju liczy około 500 gatunków, na świecie blisko 35 000. Praktycznie wszystkie są roślinożerne. Najczęściej ogryzają liście, zarówno roślin zielnych, jak też wielu drzew (angielska nazwa stonek to „laef beetles”). Ogólnie znana jest tylko stonka ziemniaczana, która została zawleczona do Europy około 100 lat temu. Spośród pozostałych gatunków tylko nieliczne mogą niekiedy wyrządzać szkody w uprawach, większość żyje na roślinach dziko rosnących. Nie są dużymi owadami – wymiary wahają się od kilku do kilkunastu mm. Wiele z nich chlubi się przepięknymi kolorami, często z metalicznym połyskiem. Ma to swoje uzasadnienie: często padają ofiarą np. owadożernych ptaków, więc część gatunków wykształciła oryginalny mechanizm obronny: są obrzydliwe w smaku lub nawet trujące. Jaskrawy kolor ma zawczasu informować potencjalnego napastnika „jestem niejadalny!”. Zanim będzie za późno. Dla owada oczywiście. Duża liczba takich gatunków pokazuje, że ta taktyka jest całkiem skuteczna.