Opis: Cukiernica w kształcie prostopadłościennej szkatułki o prostych gładkich ściankach, ustawiona na czterech słupkowych, zwężających się ku dołowi nóżkach. Górny brzeg obwiedziony wąskim fryzem z motywem plecionki. Ścianka frontowa ozdobiona dworni nakładanymi rozetkami. Zamykane na kluczyk wieko gładkie, lekko wysklepione. Znaki: 1) znak imienny – inicjały „GB/V” w polu w kształcie serca – Gottlib Benjamin
Opis: Cukiernica w kształcie prostopadłościennej szkatułki o prostych gładkich ściankach, ustawiona na czterech prostych, kątowych nóżkach. Górny brzeg obwiedziony fryzem z motywem wici roślinnej. Zamykane na kluczyk wieko gładkie, wysklepione. Znaki: 1) znak imienny – inicjały „AGP” w tarczowym polu – Andrzej Gotfryd Petsch czynny we Wrocławiu w latach 1800-1860, 2) znak miejski Wrocławia
Opis: Cukiernica w formie prostopadłościennej, niskiej szkatułki o silnie ściętych narożach. Ustawiona na nóżkach ozdobionych motywem palmet. Górną krawędź gładkich ścianek obiega fryz z motywem oczu. Ściankę frontową zdobią dwie rozetki, nałożone po obu stronach dziurki od klucza. Wieko lekko wysklepione, z nałożoną plakietką z przedstawieniem sceny polowania na niedźwiedzia. Znaki: 1) znak imienny
Opis: Cukiernica owoidalna, spłaszczona, wsparta na czterech nóżkach w formie ulistnionej gałązki winnej latorośli z gronami. Korpus gładki, bez dekoracji ornamentalnej. Pokrywa ozdobiona motywem warkocza plecionego ze sznurów, obiegającego jej brzeg. Uchwyt w formie gałązki róży z kwiatami i liśćmi. Znaki: 1) znak imienny – „A. RIEDEL” w prostokącie -Antoni Riedel czynny w Warszawie
Opis: Cukiernica w formie czworobocznej szkatułki o wklęsłych na dole i silnie wybrzuszonych na górze ściankach. Wsparta na narożnych nóżkach zakończonych lwimi łapami, ozdobionych motywem palmet i wolut. Frontową ściankę pokrywają giloszowane motywy wici roślinnej, wśród której koza i pies. Do bocznych ścianek przytwierdzone uchwyty w formie ruchomych antabek. Wieko wysklepione, zaopatrzone we frontowej
Opis: a) taca owalna, b) dzbanek, c) cukiernica, d) mlecznik, e) szczypce do cukru. a) Owalna, taca z wysokim kołnierzem o wywiniętym w formie półwałka brzegu, b) Dzbanek na owalnej, niewielkiej stopie o wklęsłym płaszczu. Korpus naczynia o owalnym przekroju, dołem zamknięty półkoliście. Esowato wycięta gardziel z lekko wywiniętym na zewnątrz wylewem. Pokrywka owalna,
Opis: a) imbryk, b) mlecznik, c) cukiernica Wszystkie naczynia ustawione na smukłych nóżkach (imbryk i mlecznik na trzech, cukiernica na czterech) zakończonych dołem lwimi łapami, a górą, przylegającymi do brzuśca, wydłużonymi liśćmi akantu.¬ a) Imbryk o brzuścu owoidalnym, wydłużonym i wysokiej szyi, przewężonej w środku i rozszerzającej się ku górze i dołowi. Brzusiec
Opis: Naczynie złożone z dwóch elementów – gładkiego, pozbawionego dekoracji ornamentalnej wkładu o rzucie prostokąta z półkolistymi wybrzuszeniami na każdej ze ścianek i z ozdobnej podstawy, w której wkład jest osadzony. Podstawa, o rzucie powtarzającym obrys naczynia, utworzona z ażurowego gzymsu wspartego na dwunastu nóżkach w formie pilastrów, pomiędzy którymi zwisają festony podwieszone na girlandach.
Opis: Koszyczek owalny. Lekko rozchylone na zewnątrz ścianki i pałąk w całości ażurowe, utworzone z filigranowych elementów spiralnej wici roślinnej. Dno ażurowe, z jedną większą owalną i dwoma małymi okrągłymi płytkami srebrnej blachy wmontowanymi w ażurową wić. Znaki: 1) znak imienny „AS” (kursywą) – nie rozpoznany, 2) znak probierni krakowskiej z lat 1823-1843, 3)
Opis: Naczynie o ażurowym korpusie w postaci plecionki z wolutowo zwijającego się motywu sznura. Wsparte na czterech nóżkach. Zaopatrzone w dwa wydatne ucha, w formie wolutowo wygiętej, stylizowanej wici roślinnej. Pokrywa profilowana, wysklepiona, z uchwytem w formie spłaszczonej kulki. Wewnątrz szklany wkład ze szklaną łyżeczką. Znaki: 1) cecha paryskiego urzędu probierczego z godłem —