„Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”- wojewódzki finał konkursu za nami!
Raj dla smakoszy!
Gratulujemy wszystkim zwycięzcom i wyróżnionym, a poniżej prezentujemy wyniki i nominacje:
Część gastronomiczna
I miejsce oraz nominacja do nagrody „Perła 2023” – Restauracja “Czarna Dama” w Janowcu za Tatara z baraniny oraz Gołąbki jagnięce; Czarna Dama – restauracja i apartamenty
II miejsce – KGW w Łobaczewie Małym za Zupę zalewajkę kresową oraz Krąpielniki nadziewane kurkami; Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego i Zespół Łobaczewianki
III miejsce – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach za Zupę ogórkową na żeberkach oraz bliny żytnie na zakwasie z zasmażką;
III miejsce – Restauracja „Maćkowa Chata” w Janowcu za Flaki z gąsek oraz żołądki z kaszą; Maćkowa Chata
Wyróżnienie –Zakład Gastronomiczny „Swańka Gotuje!” za Botwinkę oraz pierogi gryczane z serem i szczypiorem;
Wyróżnienie – Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach za Zupę ogórkową na żeberkach oraz bliny żytnie na zakwasie z zasmażką.
Część produktów regionalnych
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:
I nagroda – Marianna Płachta, Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem” za Golonkę pieczoną z Dworu Kossaków;
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb:
I nagroda – Marta Stefaniuk, KGW w Łobaczewie Małym za Suma w zalewie octowej;
Podkategoria: produkty mleczne:
I nagroda – Małgorzata Murawska, Serowarnia „Wzgórze Serem Malowane” za Ser dojrzewający „Antałek”;
Podkategoria: miody:
I nagroda – Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Zawodowego w Pszczelej Woli za Miód gryczany;
Wyróżnienie:
Paulina Pietrusik, „Frykasy z Kodnia” za Ozorki wieprzowe;
Krzysztof Gałan za Miód wielokwiatowy z Krasnobrodzkiego Parku Krajobrazowego.
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe:
I nagroda: Aleksandra Mazurkiewicz, Manufaktura Różana za Syrop z płatków dzikiej róży; Anna Wójcik za Konfiturę poziomkową.
Podkategoria: produkty zbożowe:
I nagroda: Jolanta Pecio Gospodarstwo Ekologiczne „Skarby Natury” z Zabłocia za Lędźwiana z Zabłocia;
Podkategoria: wyroby cukiernicze:
I nagroda: Jolanta Gawryluk, KGW w Łobaczewie Małym za Szczodraki;
Wyróżnienie:
Wioletta Michalska za Suszoną truskawkę
Marianna Płachta, Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem” za Konfiturę malinową
Paulina Pietrusik, „Frykasy z Kodnia” za Pokrzywę do zupy;
Henryk Szkuat za Chałkę z rodzynką i kruszonką
W kategorii: napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda – Nowicka Urszula, Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska za Kompot wigilijny z suszonych owoców;
Podkategoria: napoje alkoholowe:
I nagroda – Chmiele Nałęczowskie, Mirosław Sołyga, Browar Rodzinny za Jasne goryczkowe;
Wyróżnienie:
Krystyna Brzozowska za syrop z mięty;
W kategorii: inne produkty regionalne:
I nagroda: Paulina Pietrusik, „Frykasy z Kodnia” za Kiełbasę domową z kaszy jęczmiennej ze słoniną;
Wyróżnienie:
Jadwiga Prokopiuk za Paprykę faszerowaną kapustą kiszoną.
Nominacje do nagrody „Perła 2023”
✨Frykas kodeński – pasztet wątróbkowy – Danuta i Paulina Pietrusik, „Frykasy z Kodnia”
✨Szczupak marynowany z Wieprza – Marianna Płachta, Gospodarstwo Agroturystyczne „Gościniec nad Wieprzem”;
✨Lody śmietankowe z Ostrowa – Henryk Szkuat;
✨Mus owoców dzikiej róży z dodatkiem pigwowca – Aleksandra Mazurkiewicz, Manufaktura Różana;
✨Grzyby po wiejsku – Jolanta Gawryluk, KGW w Łobaczewie Małym;
✨Pełnoziarniste mąki z Zabłocia – Jolanta Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia Jolanta i Eligiusz Pecio;
Korowaj – KGW w Siemierzu;
✨ Kołacz z jagłami – Nowicka Urszula, Pracownia Kulinariów Regionalnych w Perkowicach GOK Biała Podlaska;
✨ Zestaw nalewek ziołowych – Gminne Stowarzyszenie Aktywnych Kobiet z Fajsławic.